1800- ja 1900-lukujen taitteessa elettiin aikaa, jolloin Forssan Uusikylä kasvoi ja kehittyi vauhdilla. Forssa-yhtiöllä meni hyvin ja yritys laajensi jatkuvasti toimintaansa. Kutomon ja Kehräämön välinen kaupunginosa oli parissa vuosikymmenessä muuttunut palveluiden keskukseksi. Forssalaisen kaupallisen oluen historia alkaa Viksbergin olutpanimolta. Patruuna Wahrenin rakennuttama olutpanimo sijaitsi Loimijoen rannalla Kutomon tehdasrakennusten takana. Panimon rakennustyöt suoritettiin 1857, ja seuraavana vuonna panimo aloitti toimintansa saksalaisen mestari Ph. Fischerin johdolla.
Oy Forssa Pilsner Fabrik Ab:n toiminta tulee limittymään osaksi yli satavuotiaan Antin Konditorian toimintaa. Tilat sijaitsevat samassa pihapiirissä. Leipominen ja oluen paneminen ovat samankaltaista valmistusta, missä nesteen ja raaka-aineiden määrät ja valmistusajat ovat erilaisia. Tulevien tuotteiden ja niiden kehittämiseen tullaan suhtautumaan samalla tinkimättömällä asenteella, kuten tekivät Viksbergin panimon ja Käsityöläiskadun käsityöläiset aikoinaan.
Uudella panimolla on ollut synnytystuskia, sillä rakennusvaiheen aikana maailmalla sattui ja tapahtui. Oli koronaa, materiaalinen saatavuusongelmia sekä Ukrainan sota, minkä takia jouduimme vaihtamaan mm. laitetoimittajaa. Lopputuloksesta tuli kuitenkin mainio kokonaisuus, jossa pystytään valmistamaan liikeideamme mukaiset tuotteet. Tuotekehitystä on tehty jatkuvasti rakennusvaiheen aikana. Kehitysvaiheessa olemme miettineet miten eri valmistustavat ja raaka-aineet vaikuttavat tulevien tuotteiden makuun. Myös siiderit tulevat panimomme valikoimaan. Pyrimme käynnistämään panimon toiminnan kesään mennessä ja avaamaan ovet asiakkaille.
Oy Forssa Pilsner Fabrik Ab tulee kunnioittamaan toiminnallaan Forssan kulta-ajan yrittäjiä ja kertomaan heidän tarinaansa nykypolville nimikko-oluiden muodossa. Olut ja tarinat kuuluvat yhteen, kuten laulun sanoissakin kerrotaan:
Joka tuopista jälkiä pöytään jää. Ja ne montakin muistoa säilyttää.
Panimomme tulee tarjoamaan omasta kaupallisesta oluesta haaveileville harrastajille turvallisen ja viranomaisvaatimukset täyttävän mahdollisuuden. Valmistaja on vastuussa oluen myynnistä lupasäännösten mukaisesti. Valmistamme myös pieniä eriä esimerkiksi yritystilaisuuksiin ja juhliin.
Kierroksella tutustutaan oluen raaka-aineisiin, valmistusprosessiin sekä laitteisiin, joilla olutta valmistetaan. Myös oluttasting tulee ohjelmistoomme.